Američka pita sa jabukama (American Pie)

Fantastična pita obožavana širom sveta. Vrlo ukusna, jednostavna za pripremu. Odlična za početnike koji žele da obraduju svoje prijatelje nečim veoma ukusnim.


Sud u kome se pita peče je staklena, vatrostalna, okrugla posuda za pečenje prečnika 25cm. Ivice mogu da budu 3-5cm. Ovo je bitan detalj zbog mera za testo.

Sastojci za duplu koru:

350g brašna
225g hladnog maslaca iseckanog na kockice
100g šećera 
100ml hladne vode 
prstohvat soli

Preporučuje se da se testo kada se umesi podeli na dva dela i da  odstoji sat vremena u frižideru. Donju koru možete direktno utapkati u namazan pleh ili razviti oklagijom , a preko ukrasite kako zelite.
Dok se testo hladi u frižideru možete pripremiti jabuke.

Sastojci za punjenje:

6 velikih jabuka ili 8 malih, mogu kisele ili neke bilo koje druge jabuke za pitu. Oljuštite koru, očistite od semenki i iseckati na kockice.
1 šolja belog šećera ili braon
5 kašika brašna ili 3 kašike gustina
1-2 kašičice cimeta
1 kašika ekstrata vanile ili jedna kesica vanil šećera
malo limunovog soka

Gornju koru premažite sa izmućenim jajetom da bi dobila zlatno braon boju, i pospite sa malo šećera.
Pecite pitu na 205C 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 175C i pecite još oko 40 minuta.
Ukoliko se desi da tokom pečenja gornja korica počne da gori, poklopite je sa aluminijumskom folijom.
Pošto ste ispekli pitu ostavite je još neko vreme, najbolje 1 sat, da se sve lepo integriše, sokovi zgusnu, a tek onda je služite, još uvek toplu, jer tako je najbolje.








Comments

Popular Posts